Saturday, February 18, 2012

Philip Treacy: Modni genije


Flip Trejsi je rođen u Irskoj 26. maja 1967. godine. Studirao je umetnost i dizajn na dablinskom Nacionalnom koledžu. Svoje prvo radno iskustvo je stekao u Londonu radeći sa Stefanom Džonsom, poznatim šeširdžijom. Londonski kraljevski koledž umetnosti (Royal College of Art) mu je dodelio stipendiju i omogućio da stekne više znanja o modi i dizajniranju šešira. Tokom svojih studija Filip je volontirao za poznate modne dizajnere, Rifata Ozbeka i Džona Galijana. Njegova kreativnost je zapala za oko Aleksandru Mekvinu  i Karlu Lagerfeldu, sa kojima je i ostvario saradnju.
1990. godine pokreće sopstveni biznis. Pored dizajniranja šešira stvara kolekciju torbi i rukavica. Nakon tri godine učestvuje na londonskoj nedelji mode. Njegove šešire su na toj reviji nosile Kejt Mos, Naomi Kembel, Kristi Tarlington i Stela Tenant. 1997. godine njegova kolekcija je prikazana i u Njujorku. Nekoliko godina kasnije, na poziv najvećih imena u svetu francuske visoke mode, svoju kolekciju šešira prikazuje na revijama u Parizu. Od tada svake sezone Trejsi izlaže svoje kolekcije šešira u ovom gradu.
U Britaniji je nekoliko puta proglašavan za najboljeg dizajnera akcesoara. 1998. zapažena je bila njegova kolekcija za Chanel, čiji su šeširi inspirisani “kloš stilom”, o čemu je svojevremeno izveštavao magazin “Time”.





 Pisala za Wannabe Magazine

2 comments:

  1. Bila sam vec nesto citala o njemu.. stvarno je sve genijalno kao sto je vec Mila rekla!

    ReplyDelete